El Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies – CEDID informa de la propera obertura de l’exposició: Para la Libertad. El Proceso 1001 contra la clase trabajadora. Comissariada per Carme Molinero (GReDD-CEDID)

Es podrà visitar des del 31 de març fins al 30 de juny de 2023 a la Biblioteca Nacional de España (Paseo de Recoletos, 20-22, Madrid).

Cartell en PDF

La denominació Proceso 1001 procedeix del número de sumari que li assignà el Tribunal de Orden Público (TOP) franquista. El Proceso 1001, en el qual es va jutjar destacats líders de Comissions Obreres entre 1972 i 1973, va esdevenir símbol de la repressió patida pel moviment obrer durant el franquisme.

Mitjançant llargues condemnes -162 anys per a 10 processats-, més pròpies dels consells de guerra sumaríssims de la postguerra, la dictadura va pretendre donar un escarment al moviment obrer. Tanmateix, l’operació es va girar en contra del règim i va generar una àmplia solidaritat tant a Espanya com en el mon democràtic.

El Proceso 1001 va demostrar la capacitat del moviment obrer d’articular la mobilització social i esdevenir peça essencial en la lluita en favor de la democràcia front a la dictadura franquista.

La inauguració tindrà lloc dijous 30 de març a les 12:00.

Més informació sobre l’exposició