El Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) informa de la inauguració de l’exposició fotogràfica: 1.322. Refugis antiaeris de Barcelona, comissariada per Xavier Domènech juntament amb Ana Sánchez.

Tindrà lloc dijous vinent, 30 de març de 2023, a les 18:00, a La Model – Espai Memorial (c/Entença 155, Barcelona).

És imprescindible confirmar assistència a: protocolaj@bcn.cat.

A la mateixa ciutat que va esdevenir un camp de proves per a la Segona Guerra Mundial, també hi va germinar una nova i extraordinària manera de resistir. L’exposició fotogràfica 1.322. Refugis antiaeris de Barcelona ofereix 170 imatges inèdites dels espais de la defensa passiva a la capital catalana que, entre el 1937 i el 1939, salvarien milers de vides. Refugis comunitaris, privats, de fàbriques col·lectivitzades, d’institucions republicanes i de dirigents polítics, com Juan Negrín o Lluís Companys, mostren una ciutat amagada a deu metres sota terra. La fotografia d’un patrimoni cívic, històric i arquitectònic únic a Europa ens convida a bastir una altra memòria de Barcelona en temps de guerra: la memòria de la resistència.

L’exposició, basada en l’obra fotogràfica d’Ana Sánchez, s’inaugurarà el 30 de març i ocuparà les galeries 3 i 4 de La Model fins al 31 de juliol. L’historiador Xavier Domènech, comissari de la mostra, recorda que “els bombardeigs sobre Barcelona són la baula necessària d’una llarga cadena del desenvolupament del terror en termes universals, però la reacció de la ciutadania és un petit cristall singular sobre els valors d’una ciutat, i les seves gents”. L’autora de les fotografies reivindica “la lluita col·lectiva que simbolitza la xarxa de 1.322 refugis sota els nostres peus, que és també el nostre patrimoni polític, el de la tercera generació: si la reparació demana identificar la repressió, posar noms i cognoms a les víctimes, fotografiar aquests espais de Barcelona és una manera de donar identitat a la resistència, amb la mirada de les netes”.