Després d’estrenar el passat 19 de març a la Sala Sandaru, Les traces del silenci, d’Esther Lázaro, es podrà tornar a veure el proper divendres 16 d’abril al Lluïsos Teatre, dins del Festival MUTIS.

L’Alba Saura Clares dirigeix aquesta obra sobre la memòria, la justícia i la reparació dels crims del franquisme, que ens parla alhora de la maternitat, de la família, de l’educació, de la diversitat, dels valors i de l’herència. La Rosa Aguado i l’Esther Lázaro interpreten els dos personatges intergeneracionals entre els que esclatarà el conflicte, que no és cap altre que el lloc de la memòria democràtica en el segle XXI.

L’obra pren com a punt de partida una investigació real duta a terme per la dramaturga i investigadora a diferents arxius del territori per rastrejar unes singulars peticions d’adopció en el context de la riuada de 1962. A partir dels documents reals, Lázaro teixeix una història ficcional per a interpel·lar al públic i enfrontar-lo amb les dues cares d’un mateix conflicte. Un conflicte que, malgrat originar-se durant el franquisme, té vives a moltes de les seves protagonistes i segueix incidint de manera directa en el nostre present. A partir d’aquesta hibridació entre teatre documental i teatre de la memòria, que sobre l’escenari es converteix també en un joc de poètiques teatrals contemporànies, l’espectaclepresentat per Therkas Teatre ofereix la possibilitat d’accedir a uns documents inèdits a través de la recerca en curs compartida amb el públic, i de conèixer una història silenciada fins ara: el tràfic d’infants durant el franquisme en el context de la riuada de 1962.
El muntatge ha comptat amb una beca de suport a la creació Kinètic 2021 del Centre Cívic Parc Sandaru, i l’autora ha rebut també una subvenció per a la creació literària de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) de la Generalitat de Catalunya per a l’escriptura de l’obra, que ha estat finalista del Premi Recvll de Teatre Josep Ametller 2021.
L’obra s’acompanya de l’exposició fotogràfica «La riuada de 1962», que es pot veure fins el 9 d’abril al vestíbul del Centre Cívic Parc Sandaru. En el mateix marc, s’ofereix el monogràfic «De l’arxiu a l’escena: teatre documental», un taller gratuït de dramatúrgia el 8 d’abril de 18h a 19:30h, a través de la plataforma virtual del Centre Cívic Parc Sandaru.

Sinopsi

Les traces del silenci és una obra que hibrida teatre de la memòria i teatre documental a partir d’una investigació relacionada amb la riuada del Vallès de 1962 i una de les seves conseqüències més silenciades: el tràfic d’infants. Una historiadora i una arxivera protagonitzen aquesta història que busca compartir amb el públic una recerca real per a plantejar un debat de memòria i de reparació dels crims del franquisme, en un cas on els seus protagonistes encara són vius i encara esperen justícia.

Informació pràctica

Divendres 16 d’abril de 2021, 20h.
Lluïsos Teatre (Plaça del Nord, 7-10), Barcelona
https://www.lluisosteatre.cat/esdeveniments/les-traces-del-silenci-festival-mutis/
Venda anticipada d’entrades a: https://www.lluisosteatre.cat/entrades/compra/231
Festival Mutis: http://www.mutis.es/

Per a més informació i contacte:

Esther Lázaro
+34 625 281 299
therkasteatre@gmail.com