Entre el 16 i el 20 d’abril, més de 120 especialistes de diverses universitats europees i americanes reflexionaran sobre la figura de l’autor/a i de l’artista al IV Congrés Internacional Textos del Cos. Autories Encarnades, organitzat pel projecte de recerca «L’autoria en escena» i el grup d’investigació Cos i Textualitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, ambdós dirigits per la Dra. Meri Torras. Entre d’altres qüestions, es debatrà sobre el paper de les creadores i creadors a la societat contemporània, sobre la seva relació amb els mass media i els entorns digitals o sobre els estereotips de gènere que impedeixen el reconeixement de les dones al camp cultural.
Les conferències plenàries, a càrrec de dos investigadors/es espanyols/es i un especialista belga, tractaran qüestions com la representació literària i fotogràfica dels escriptors/es o el vincle entre l’autoria i la celebritat. A més a més, es celebraran cinc taules rodones que, entre d’altres aspectes, exploraran com el gènere de l’autoficció aborda la memòria històrica o la relació de les dones directores i l’anomenat cinema d’autor.
Mitjançant més d’un centenar de ponències, el congrés pretén reflexionar sobre les maneres de presentar-se com a autor/a a la literatura, especialment en l’àmbit català, espanyol o llatinoamericà, però també en altres camps de la producció cultural com la filosofia, la performance o la dança. Una reflexió on tindrà un lloc destacat el paper del cos i les seves marques de gènere o ètnia, eix central de la recerca del grup Cos i Textualitat des de la seva fundació, el 2005.
Totes les activitats se celebraran a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona i es poden consultar a aquest enllaç.