L’Associació Espanyola de Crítics Literaris, que atorga anualment els Premis de la Crítica, ha triat com a nou president a Fernando Valls, professor de la UAB i expert en narrativa espanyola contemporània.

Fernando Valls, professor de Departament de Filologia Espanyola de la UAB, ha estat elegit president de l’Associació Espanyola de Crítics Literaris (AECL).

Des de 1990, Valls ha format part en nombroses convocatòries del jurat independent dels Premis de la Crítica que l’AECL concedeix des de fa més de seixanta anys. Els premis no tenen dotació econòmica i, des de 1976, s’atorguen també en català, gallec i basc. Han obtingut el premi, que es falla en les modalitats de poesia i narrativa, gran part dels escriptors més reconeguts en les quatre llengües. A més, els membres de l’AECL formen part, per llei, dels jurats que concedeixen els Premis Nacionals de Literatura que atorga el Ministeri de Cultura.
Valls és professor de literatura espanyola contemporània a la UAB i ha estat professor convidat també a universitats d’Alemanya i Estats Units i Itàlia, entre altres activitats acadèmiques. És membre de el Grup d’Estudis de l’Exili Literari (GEXEL-CEDID) de la UAB. Ha publicat treballs sobre alguns dels autors més destacats de la narrativa espanyola de les últimes dècades, així com sobre els dramaturgs Enrique Jardiel Poncela, José López Rubio i Miguel Mihura. Va dirigir la revista literària Quimera i és responsable de les col·leccions Reloj de Arena i Cristal de Cuarzo de l’editorial Menoscuarto, dedicades a la narrativa breu i a l’assaig. És autor de nombroses obres sobre novel·la o microrelat en espanyol, entre altres temes. Escriu crítica literària d’actualitat a El País i a les revistes Ínsula i Turia.